Dobre maniery przy stole, czyli jak jeść, żeby nie najeść się wstydu
Program szkolenia:
1. Savoir-vivre w restauracji
- Otwieranie drzwi
- Zajmowanie miejsc przy stoliku
- Gość honorowy
- Wybór dań
- Konwersacja przy stole
- Biznesowy posiłek
- Ale gafa!
- Kto reguluje rachunek?
2. Co wolno a czego nie wypada – zasady, które ułatwią nam życie
- Symbolika sztućców
- Jak trzymać kieliszek?
- Ceremoniał picia kawy
- Co zrobić z pestkami i ośćmi?
- A co z wykałaczkami?
- Jak prawidłowo używać serwetki
- Sprawa nie do końca oczywista, czyli jak jeść pieczywo?
- Gdy jemy palcami
3. Jedzenie w dobrym stylu
- przystawki
- zupy
- trudne potrawy
- owoce i warzywa
- desery
- ciasta i ciasteczka – co można jeść rękami?