Kurs Kelnerski – poziom podstawowy i zaawansowany
Cele szkolenia:
- Poznanie zasad dotyczących ustawienia stołów i krzeseł
- Poznanie zasad rozkładania obrusów i dekorowania stołów
- Poszerzenie umiejętności związanych z obsługą gościa w restauracji
- Poznanie zasad związanych z serowaniem wina
- Poznanie zasad savoir-vivre w relacji z Gościem
- Zdobycie kompetencji związanych z zwiększaniem rachunku gościa – dosprzedażą produktów
Metody pracy:

Prezentacja trenerska

Ćwiczenia indywidualne

Ćwiczenia grupowe

QUIZ
Program szkolenia:
Praca w restauracji:
- Początek dnia w restauracji
Kelner – jak się w tym odnaleźć:
- Cechy profesjonalnego kelnera
- Wygląd profesjonalnego kelnera
- Wyposażenie kelnera
Przygotowanie Sali restauracyjnej do obsługi Gości:
- Zasady dotyczące ustawienia stołów i krzeseł
- Zasady dotyczące rozkładania i składania obrusu
- Serwety płócienne, flizelinowe i papierowe
- Zasady dotyczące składania serwet
Podstawowa znajomość obsługi:
- Zasada noszenia zastawy (taca i talerze)
- Prawidłowe nakrycie stołu
- Znaczenie ułożenia sztućców
- Kierunek obsługi kelnerskiej
- Czynności wykonywane z prawej i lewej strony Gościa
- Kolejność obsługi Gości – precedencja
- Rodzaje serwisów: rosyjski, francuski, angielski, niemiecki i amerykański
Winny savoi-vivre:
- Co to jest wino?
- Temperatura
Dobór wina do dań:
- Co to jest dekantacja?
- Jak podawać wina musujące: tradycyjnie i Sabrage
- Serwis wina spokojnego
Relacja:
- Obsługa Gościa „od wejścia” – pierwsze wrażenie
- Rozmowa z Gośćmi
- Podanie karety menu
- Systemy notowań
- Jak sprawiać, by Goście wracali dla nas – kelnerów
- Budowanie relacji z Gośćmi i ze współpracownikami
- Komunikacja w zespole
- Typologia Gości
- Rozpoznawanie potrzeb Gości
- „Kontrakt” z najmłodszymi Gośćmi- Dzieci (wzbudzenie zaufania)
- Rozwiązywanie trudnych sytuacji
- Rozmowy z „wymagającymi” Gośćmi
- Rozwiązywanie reklamacji
Sprzedaż:
- Sugestywna sprzedaż- opieką nad Gościem
- Po co sprzedawać?
- Techniki sprzedaży: napojów, przystawek, dań głównych, deserów, wina
- Jak zarabiać więcej tipów?
- Up-selling i cross-selling
- Jak zwiększać obroty w restauracji?
- Jak dbać o stany magazynowe?
- Sprzedaż telefoniczna – „uśmiech przez telefon” oraz poprawne rozpoczęcie rozmowy