Profesjonalny Kelner Bankietowy
Cel szkolenia:
- Poznanie prawidłowego procesu obsługi Gościa podczas przyjęć
- Poznanie prawidłowych zasad serwisu dań
- Doskonalenie organizacji pracy kelnera
Metody pracy:

Prezentacja trenerska

Ćwiczenia indywidualne

Ćwiczenia grupowe
Program szkolenia:
- Przygotowanie stanowiska i organizacja czasu pracy (przed/w trakcie/po):
- Stoły, krzesła
- Przygotowanie pomocników kelnerskich
- Nakrywanie stołów
- Zasady noszenia i zbierania porcelany/szkła:
- Noszenie i zbieranie talerzy,
- Noszenie i zbieranie szkła, filiżanek, sztućce etc.
+ Ćwiczenia
- Prawidłowe nakrycie stołu. Ćwiczenia
- Kierunki obsługi.
- Organizacja pracy kelnera:
- Wyposażenie kelnera
- Wygląd zewnętrzny
- Pozycja i sposób zachowania się przy stanowiskach pracy
- Savoir- vivre w obsłudze
- Cechy kelnera
- Proces obsługi kelnerskiej:
- Zachowania kelnerskie
- Czynności wykonywane z prawej strony
- Czynności wykonywane z lewej strony
+ Ćwiczenia
- Obsługa Gości podczas przyjęcia/ bankietów/śniadań krok po kroku:
- Witanie Gości „Pierwsze wrażenie”
- Serwis dań
- Zasady sprzątania stolików
- Pożegnanie